panel villanyszerelés logo

Mennyi egy panel villanyszerelés ára?

Kategória: Panel villanyszerelés

Hogy mennyibe kerül egy panellakás átvezetékelése? A kérdésre többféle megközelítést is igényel, és lehet egyszerűbb vagy bonyolultabb válaszokat is adni. Olyan, hogy sztenderd panellakás elektromos hálózat felújítási ár (vagy közkedveltebb nevén a panel villanyszerelés ára), nem igazán létezik. De azért az eddigi panelvillanyszerelési munkáink alapján jó megközelítéssel költséget becsülni lehet.

Panelek amerre a szem ellát - egy kis napelemmel
Panelek amerre a szem ellát – egy kis napelemmel

Nekünk ebben egyszerű dolgunk van.

Bő tíz év, és ennek minden tapasztalata a hátunk mögött van. Emiatt bátran ki tudom jelenteni, hogy a panellakás villanyszerelés árak területén szakrétőnek számítunk. Adott 2000+ lakásnyi felújítás, és az ezekből származó összes know-how. (Egy nem 100%-os lista az elektromosan már felújított lakásokról itt található.)

Panellakás villanyszerelés árak 2023-ban:
milyen összetevői vannak, miket tartalmaz esetünkben a panel lakás átvezetékelésének ára?

1. rész – az ALAPSZERELÉS ANYAGKÖLTSÉGE – a panel villanyszerelés ára

Mint minden szakmának, a villanyszerelésnek is vannak a beépítendő anyagokkal kapcsolatos költségei. A panelvillanyszerelés nem különbözik túl sokban a normál villanyszerelés anyagszükségletétől. Alapszerelésnek tömören azt nevezzük, amikor 1 hét alatt, hétfőtől péntekig „szétkapjuk” a lakást, majd újra „összerakjuk”. Még rövidebben: ki régit, be az újat, ennek minden velejárójával.

Árajánlatunk anyagköltség része tartalmazza a megfelelő méretű vezetékcsatornákat és védőcsöveket (amennyiben szükséges), a szükséges erősáramú kábeleket, vezetékeket. Amennyiben gyengeáramú hálózat kiépítését is megbeszéljük, akkor a gyengeáramhoz (internet, TV, telefon) kapcsolódó KOAX és UTP Cat5e – Cat6e kábeleket is érinti.

Sokszor nem esik róla szó, de az árnak részét képezik az építőanyagok is: például a stukatúr gipsz vagy a szerelvény doboz.

A biztonságunk szempontjából elengedhetetlen eszközöket az anyagköltség magában foglalja. A célszerű áramköri elosztás és túláramvédelem okán a megfelelő kismegszakítókat, a hibaáram-védelemhez pedig az odaillő „Fi-relét” (hivatalos nevén: ÁVK – áramvédő-kapcsoló). Mindezeket egy új lakáselosztóban helyezzük el. Általában a lakossági felhasználásra szánt Schneider Electric Resi9 szériáját szereljük, a Legrand és az Eaton hasonló kategóriájú termékei az előbbi hiányában élveznek prioritást.

2. rész – az ALAPSZERELÉS MUNKADÍJA – a panel villanyszerelés ára

Jól elkülöníthető és nagyon fontos része az ajánlatunknak és az alumínium vezetékcsere árának, a panel lakások villanyszerelésének munkadíja. Több összetevőből számolható ki a végleges összeg, ami tartalmazza a szükséges munkafolyamatokat: például a tervezést, a villanyszerelői kőműves munkákat, a kábelezést, stb. Tehát minden olyan fázist, amin egy panellakás vezetékcseréje közben a csapat végig kell menjen.

Ez biztosítja a profi, gyors és biztonságos munkavégzést. A kivitelezés jó kalkulációja elengedhetetlen feltétele annak, hogy megbízhatóak és pontosak legyünk. Minden folyamatunk azt szolgálja, hogy 1 hét alatt az alapszerelés kész legyen (hétfőtől-péntekig dolgozhatunk). Ehhez igazítjuk a szakemberek számát, az elvégzendő feladatokat – figyelembe kell vennem az esetleges helyi adottságokat pl. a csendespihenőket is.

És ezek mind-mind befolyásoljáka panelvillanyszerelés árán belülaz alapszerelés munkadíját.

Az alapszerelés munkadíja több összetevős - mindig első a biztonság
Az alapszerelés munkadíja több összetevős – mindig első a biztonság

3. rész – a SZERELVÉNYEZÉS MUNKADÍJA – a panel villanyszerelés ára

A felújítás gyakorlatilag legutolsó momentumaként a panelvillanyszerelő csapatunk visszatér a helyszínre. A panel villanyvezetékek cseréjének ára a szerelvények felszerelésével válik teljessé (kapcsolók, konnektorok, lámpák, egyéb). 10 év garanciát akkor tudunk vállalni teljes körűen a hálózatra, ha ezt is mi csináljuk. Ez időben már a lakás teljes felújítása (festés, burkolás, egyéb tevékenységek) után következik, gyakorlatilag szinte a beköltözés előtt.

Ami nincs benne a panel villanyszerelés árainkban:

A szerelvények (dugaljak, kapcsolók) és lámpák árát, valamint azok beszerzését az ajánlat nem tartalmazza. A munka végeztével összeírjuk, hogy hová milyen (és mennyi) konnektor és kapcsoló szükséges. Olyan sok típus és színváltozat kapható különböző árakon, hogy minden kedves ügyfelünk megtalálhatja az ízlésének és a pénztárcájnak megfelelőt.

Természetesen igény esetén segítünk a szerelvények választásban, szívesen ajánlunk is általunk megbízhatónak tartott típust (pl. nekem is van egy fajta itthon, azt bátran merem ajánlani). A kiválasztás után a megrendelésben is állunk rendelkezésre, akár a kosártartalom ellenőrzésében, akár magában a beszerzésben.

A panel lakás villanyszerelési árak nem tartalmazzák az esetlegesen szükséges teljesítménybővítés költségét

Egy panellakás esetén a teljesítménybővítés menetéről és a lehetőségekről ebben a cikkben bővebben írtam. Ajánlatunk igény esetén kitér erre is. A teljesítménybővítés mértékét a felmérés alkalmával, vagy az előzetes költségbecslés esetén a háztartási gépek mennyisége alapján meg tudjuk határozni, a szükséges tennivalókat pedig meg tudjuk beszélni.

Kettő példa konkrét panellakás villanyszerelés árakkal
a 2023-as évből

Az alábbiakban 2 különböző típusú és méretű, de kivitelezésében és a felmerült igényekben tipikusnak mondható panellakás elektromos hálózat felújításának árát osztom meg. Esetleg érdemes lehet a végösszeget az adott négyzetméterrel elosztani, és ez egy egészen jó megközelítést adhat a négyzetméter árakra vonatkozóan.

Felhívom figyelmedet arra, hogy ez azért csalóka lehet, mert elképzelhető, hogy az általad megvásárolni kívánt lakás kialakítása okán akár drágább, de akár olcsóbb megoldás is számításba jöhet. Egyáltalán nem mindegy, hogy mit is szeretnél a lakáson belül, milyen átalakításokat tervezel, és azok villanyszerelés szempontjából milyen munkákkal járhatnak.

Mi kellhet ahhoz, hogy még pontosabb költséget számolhassunk speciálisan a te esetedre? Szinte biztosan dolgoztunk már hasonló típusú panellakásban, és a tapasztalataink alapján a költségek nagyon jól számolhatók, aktualizálhatók.

Kérlek küldd el nekünk az info@panelvillanyszereles.com emailre a pontos címet, ahol a lakás található (emelet, ajtószám nem fontos). Küldj egy alaprajzot is (kézzel rajzolt, elnagyolt, hirdetésekben fellelhetők is tökéletesek). Írd meg kérlek, milyen nagyobb fogyasztók várhatóak és mely helyiségekbe (pl. sütő, mosogatógép, mosógép, szárító, klíma, stb.), mikorra tervezitek a felújítás kezdetét (bontás után kb. mi vagyunk az elsők) és lesz-e bármilyen nagyobb bontás (padlók, járólapok, csempék, esetleg falak építése, ajtók befalazása, stb.)?

Mennyibe is került a két korábban említett
panel lakás villanyszerelésének ára?

1. – ANGYALFÖLD – 36nm – a panelvillanyszerelés ára: 439.820,- Ft

Jelen esetben a rajzon láthatók (bár tudom egyszerűen és homályosan) a kiállások. Nagyjából minden maradt az eredeti gyári helyén (ez egy dán típusú lakás). A konyha és a vizesblokk csempéire vigyázni kellett. Kialakításra került előre egy klíma kiállás a későbbiekre nézve, és a főzőlapnak is „odakészítettünk” vezetéket a konyhában.

Angyalföld - 36nm - a panelvillanyszerelés ára - egyszerű alaprajz
Angyalföld – 36nm – a panelvillanyszerelés ára – egyszerű alaprajz

Az ár tartalmazza a teljesítménybővítés ügyintézését is (16A-ról 25A-re bővítés volt a kérés első körben).

2. – GAZDAGRÉT – 55nm – a panelvillanyszerelés ára: 881.450,- Ft

Jelen esetben a kiállasok (dugaljak, kapcsolók) szintén a rajzon láthatók. Ennek a panellakásnak a vezetékcseréje árban azért lett majdnem a duplája, mert több aljzatot, és gyengeáramú hálózat kialakítást is tartalmazott az árajánlat. A lakás típusából adódóan mások a specialitások (ez egy szovjet típusú panel), mások a munkamódszerek, és ez más árkategóriába esik.

Gazdagrét - 55nm - a panel villanyszerelés ára - egyszerű alaprajz
Gazdagrét – 55nm – a panel villanyszerelés ára – egyszerű alaprajz

Ehhez kapcsolódóan itt egy megosztott videónk a YouTube-on, amiben pontosan ez a típusú panellakás került bemutatásra. Látható, hogy hol fognak „futni” az új kábelek, és hogy kb. mire kell számítani az alapszerelés után.

Így fog kinézni ez a típusú panellakás az újravezetékelés után.

A panellakás átvezetékelésének árai minden esetben bruttó árak.
A cégformánknak köszönhetően nem terheli ÁFA a költségeket, és emiatt az fizetendő, ami látható. Nincsenek trükkök, nincsenek kiskapuk.

Kispesti biodinamók

Kategória: Panel villanyszerelés

     EDZÉSSEL KÜLTÉRI áramot termelni Anglián kívül Európában ma még csak a kispesti panelházak Központi Játszóterének zöldparkjában lehet.

 

Kispesti biodinamók

 

     Sötétedés után is pedálozhatunk a pár hete beüzemelt, testünknek szinte minden izmát megmozgató fitneszgépeken: miközben dagad az izom, ég a zsír, e gépek a világítást is megtermelik.

     A kispesti parkban gyesen lévő anyukák szülés utáni súlyfeleslegüket, férjeik sörpocakjukat csökkenthetik a spinning-, kézi- és fekvőkerékpáron, valamint egy ellipszisgépen.

     Ráadásul egészségüket, jó kondijukat, üde levegőn, fákkal teli parkban úgy őrizhetik meg, hogy még spórolhatnak is az áramon. De nem csak anyukák és nagyszülők terepe ez. A küzdősportot űző 28 éves Forgács Péter szakértően magyarázta el nekem, hogy a rendszerrel folyamatosan mérhető a termelt áram mennyisége. Egy átlagember némi tekeréssel 50–100 Watt energiát termel, ami erőbedobástól függően felmehet óránként akár 1 kilowattra is. S a környezetbarát energia „hazavihető”, mert USB csatlakozóval feltölthető a mobiltelefon, laptop, elemlámpa, vagy akár egy botmixer is, amellyel otthoni áramfogyasztásunkon spórolunk.

     A kerületi önkormányzat mintegy 8 milliót költött a zöldpark létesítésére azzal a céllal, hogy a sportolás örömét összekösse a környezettudatos gondolkodással. Bejött! Jómagam, a világ lustája is elcsábultam a tekerésemtől a mérőtáblán felkúszó színes számoktól, amelyek fokról fokra jelezték: ott és akkor mennyi energiát termeltem. Bevallom, nem túl sokat, ám ha a mobilomat nem is, engem feltöltött a mozgás. Angliában már több mint 500 ilyen zöldsziget létezik. Hazánkban a kispesti az első, de népszerűsége láttán vélhetően nem az utolsó!

 

forrás: szabadfold.hu

 

Áramszünet lesz június 3-án a Kossuth Lajos utca két paneljában

Kategória: Panel villanyszerelés

     Áramszünet lesz június 3-án a Kossuth Lajos utca két paneljában.

 

Áramszünet lesz június 3-án a Kossuth Lajos utca két paneljában

 

     Június 3-án, 8-12 óráig karbantartási munkát végez az ELMŰ, emiatt nem lesz áram a Kossuth Lajos utca 45 és 47 szám alatt. Ha a munkálatokat a jelzett időpont előtt befejezik, akkor előzetes értesítés nélkül visszakapcsolják az áramot.

 

forrás: 22.kerulet.ittlakunk.hu

 

Paneltűz: a konnektor a hibás! – és egy videó

Kategória: Panel villanyszerelés

     Az elsődleges vizsgálatok szerint elektromos hiba okozta a tüzet a XV. kerületi tízemeletes panelház nyolcadik emeletének egyik kétszobás lakásában hétfőn délelőtt – közölte a társasház közös képviselője.

 

paneltűz a 15. kerületben, teljesen kiégett

 

Akár meg is halhattak volna…

      Weisz Gábor Miklós hozzátette: a lángok a konnektorból csaptak ki, a tűz innen terjedt át rövid idő alatt a helyiség egyéb részeire, így teljesen kiégett. Jelentős károk keletkeztek a kigyulladt lakás alatti szinteken is, több szoba teljesen beázott, tönkretéve a lakók ingóságait.

     A közös képviselő szerint a tűz akár emberéletet és sokkal nagyobb károkat is okozhatott volna, ha a panelprogram keretében idén októberre nem készült volna el a társasház teljes felújítása, amely így tűzvédelmi szempontból is sokkal biztonságosabb lett.

 

paneltűz a 15. kerületben, teljesen kiégett

 

5-ös fokú kivonulás…

     A tűzoltók hétfőn reggel a legmagasabb, ötös kiemelt fokozatú riasztással, 10 gépjárműfecskendővel, három emelőkosaras magasból mentővel, a műveleti szolgálattal és a doktorszolgálattal vonultak a helyszínre. Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) szóvivője korábban azt közölte, hogy a tűz más lakásokra nem terjedt át, a szigetelés nem égett meg, és a ház jól működő füstelvezetője is kivezette a folyosón felgyülemlett füstöt.

     A ház három felső emeletének lakásaiból a füst miatt a nagy erőkkel kivonult tűzoltók minden lakót lekísértek az utcára, közülük három embert kellett enyhébb fokú füstmérgezés miatt ellátniuk, míg a lakás tulajdonosát a mentők kórházba szállították.

És az ígért videó…

 

 

forrás: lánglovagok.hu

 

 

Valóban TILOS a horonymarás?

3

Kategória: Panel lakás felújítás, Panel villanyszerelés


     Valóban tilos a panel lakások villanyszerelése közben a belső falak horonymarása? Statikailag tényleg megbontják ezek a vályatok az egységet? Cikkünkben ennek járunk utána.

     A horonymarás illetve horonyvésés fogalma:Horonymarás - Panelvillanyszerelés
  – a horony (főnév) – a testen vájás, gyalulás, dörzsölés által készített hosszúkás mélyedés, mely arra való, hogy egy-más test bele illeszkedjen;
  – villanyszerelés esetén a csöveknek, vezetékeknek készített mélyedés a falban;
  – készítése kézi vésővel, flexxel vagy erre kialakított speciális géppel (horonymaró) ajánlott;
  – különböző faltípusok esetén különböző mélyedés megengedett, hiszen statikailag gyengítheti a szerkezetet.

Nézzzük mi a helyzet a panel lakásokkal:

     Panel lakások gyakran MM-Fal (műanyag szigetelésű, műanyag köpenyű, alumíniumból) vezetékkel készültek, amik gyakran a falra ragasztva kerültek kiépítésre. Ezzel nem lehet mit kezdeni, „le kell tépni”, és új megoldást keresni. Vannak olyam lakások, ahol előre (gyárilag kb. 1 cm mély) vájt horonyban futnak a vezetékek. Ezek cseréje és esetleges bővítése egyszerű. Előfordulhat (ezért szükséges a felmérés), hogy védőcsövekben „szaladgálnak” a vezetékek, akkor csak a vezetékek áthúzása szükséges. Ez utóbbi esetben ellenőriznünk kell, hogy a csövek nincsenek-e eltömődve, s ez néha komoly kihívás elé állítja a villanyszerelőt.

     Hivatalosan a panellakásokat nem szabad horonymarni. A tartószerkezet falai elég vastagok lehetnek (<20cm), a válaszfalak viszont elég vékonyak (kb. 6cm). Van azért lehetőségünk a vágásra, de ehhez mindenképpen statikus engedélyére van szükségünk. De ő is maximum 3-5 mm-t fog engedélyezni a vizsgálatok után, meghatározott helyeken. Bár számunkra ez már elegendő is a megfelelő vezetéknek.      Elmondható azonban, hogy a panelek vésése elég költséges és időigényes munka. Ezért a falra ragasztott kábelek esetén, amikor nincs se védőcsó a falban, se előremart horony, azt ajánljuk, hogy külső kábelcsatornákban oldjuk meg a vezetékek futását (sarokcsatorna, padlószegély). A védőcsövek esetén a kábelek áthúzását tartjuk jó megoldásnak, s csak ott vésünk, ahol plussz igény merül fel kapcsolóra, konnektorra. Ugyanez a helyzet az előremart horonnyal is.

     Öszességében viszont megállapítható, hogy minden esetben szükséges a helyszíni felmérés, hogy lássuk, mivel is van dolgunk, s a lehető legjobb, legbiztonságosabb megoldást találjuk meg költséghatékonyan.

Mitől gyulladnak ki a panelházak?

Kategória: Panel lakás felújítás, Panel program, Panel rengeteg, Panel villanyszerelés

Az alábbiakban időrendi sorrendben leírtuk a nagyobb, tipikus paneltüzeket Magyarországon. A helységnév és időpont után a tűz okairól lehet olvasni kivonatosan. Igazából egyik itt felsorolt eset sem a panelházak elektromos hálózati hibája miatt alakult ki. A későbbiekben csak olyan paneltűzzel kapcsolatos eseteket írunk meg, ahol egyértelműen bebizonyosodott, hogy a hiányos vagy elavult panel villanyszerelés volt a tűzeset fő okozója.

Panel lakások, paneltüzek

Budapest, Csertő utca (1972): éghető ajtajú, anyagtárolásra alkalmas mérőóra-szekrények, füstelvezetés, füstszakaszolás és tűzszakaszolás hiánya.

Debrecen, Fényes udvar (2007): a konyhából terjedt a tűz, az akna az aknafallal együtt megsemmisült. Az elszívó mellékcsatornás gyűjtőkürtő alumíniumból készült és elolvadt, az éghető aknafal elégett, a füst a tetőszinti folyosón keresztül átterjedt a szomszédos lépcsőházra.

Budapest, Páskom park (2007): tűzhely áthelyezve, a szagelszívó bekötve a mellékcsatornás szellőző főágába, nem megfelelő tűzállóságú bejárati ajtó, tetőszinti összekötő folyosó acélráccsal zárva, betonacél kilágyulás.

Miskolc (2009): a nyílászáróknál hibás kávaképzés, a hőszigetelő anyag hibás rögzítése, 5 mm helyett 2-3 mm vakolat, hálóerősítés szabálytalanságai, loggia oldalfalakon szabálytalan utólagos hőszigetelés.

A fenti esetekből is látszik, hogy az élet a panel lakásokban sem fenékig tejfel.

Figyeljünk oda nagyon környezetünkre és egymásra!