panel villanyszerelés logo

Csótány az otthonunkban

| Írta: Bara-Horváth Péter

Kategória: Panel rengeteg

     Hányszor bosszankodhattak már a panellakók az ízeltlábú, visszataszító „lakótársak” miatt… A csótány jelenlétén már alig-alig lepődünk meg, lassan megtanulunk együtt élni velük, de azért mindennek van határa…

 

Jól megtermett és barátságos hím konyhai csótány  panelben

 

     Ugyan undorítóak, kellemetlenek, mégis sok ember nem tesz meg mindent azért, hogy kiirtsa a bogarakat. Ahhoz pedig, hogy végleg búcsút inthessünk a fürge lakótársaknak egy – tegyük fel – tízemeletesben, minden lakó beleegyezése és együttműködése szükséges.

     – „Ki lehet irtani őket, bár nem egyszerű feladat. A lényeg, hogy mindenhova be kell jutni, azaz minden fertőzött zeg-zugba. Azok a tízemeletesek, ahol még mindig vannak szemétledobók, nagy veszélyforrást jelentenek, ott nagyobb a probléma. Ez esetben takarítócéggel is össze kell fogni” – mondta lapunknak Győrfi László egészségügyi gázmester.

     Megtudtuk, hogy háromféle technológiával lehet a csótányokat kiirtani: permetező módszer, gélező technika és csapdázás. A permetező módszer esetében az irtószert négy-öt hétig kell a felületen hagyni, hogy kifejthesse hatását. Ezt már nem olyan sűrűn használják, napjainkban már inkább a gél az elterjedtebb. Ez a módszer gyomorméreg, kicsi csalétkek, amelyek megmérgezik a csótányt.

     A csótány passzívan terjed, azaz általában valahonnan elszállítjuk, és az otthonunkba visszük akaratunkon kívül, ahol majd elkezd szaporodni. Kifejezetten a nedves, sötét búvóhelyeket szereti. Békés megyében hetente két-három magánbejelentés is érkezik, de nem elég csak egy ember hozzájárulása, a lakóközösség egészének akarata szükséges az irtáshoz – tudtuk meg a szakembertől.

     A kifejlett nőstény egyed egy petezsákjában 12-36 apróság is megbújhat, amelyek egy év múlva már ivarérettek is lehetnek, számoljunk csak…. Elég hamar káosz alakulhat ki otthonunkban, ha nem figyelünk oda az ízeltlábú „lakótársakra”, hiszen kifejezetten szapora állatok.
 

forrás: hir6.hu